Fogyni vágyók 5 leggyakoribb hibája

 

fogyokura7.jpgA fogyás nagyon felkapott téma lett az utóbbi időben, és mivel igen nagy iránta az érdeklődés rengeteg módszer, diéta látott napvilágot a témával kapcsolatban. Abban megegyezhetünk, hogy a legtöbb ilyen diéta, vagy táplálékkiegészítő szinte azonnali fogyást ígér, de még ha be is váltják a hozzájuk fűzött reményeinket visszaköszön a yo-yo effektus, és egy pár hét múlva ugyan azt a számot mutatja a mérleg. Szedjük hát össze a fogyókúrák legtipikusabb hibáit.

1., A koplalás nem járható út!

A legáltalánosabb tévhit, hogy a koplalással lehet fogyni. Hazudnék, ha azt mondanám nem lehet, de tartósan semmiképpen! Ha koplalunk a szervezetünk hozzászokik az alacsony kalóriabevitelhez, és lassítja az anyagcserét, a fogyás egy idő után megáll, ugyanis a szervezetünk átáll raktározó üzemmódba, és az elfogyasztott ételből a számunkra nem hasznos összetevőket is hasznosítja.

Tipp: együnk naponta 4-5-ször kissebb adagokat!

2., Cukormentes/Diétás ételek túlzásbavitele

fogyokura7.jpgA cukormentes ételek/italok közvéleménnyel ellentétben egyáltalán nem segítik a fogyást, sőt még hízlalnak is. Másrészt az agy az édes ízt a cukorral azonosítja, ezért megemeli az inzulinszintet, amitől csak még éhesebbek leszünk.

Tipp: A folyadékbevitel 80%-a legyen tiszta víz (lehetőleg szénsavmentes) és zöld tea! Az ajánlott napi folyadékbevitel minimum 2 Liter, de ez a szám életmódtól függően változik. Sütik, édességek helyett válaszd a friss, nyers zöldséget, vagy a Vi élelmiszereket!

3., Változatosság mindenek felett!

Ha állandóan ugyan azt eszed, bármennyire is bevállt az elején a szervezet alkalmazkodni fog, a fogyás pedig teljesen megáll, vagy lelassul. A változatosságot nem csak az étkezés, de a mozgás terén is be kell tartani!

Tipp: Étkezz minél változatosabban, egy-egy ételt dobj fel valami extra zöldséggel! Kerüljük a szélsőséges étrendeket, sokszor többet ártanak, mint használnak! (pl.: paleo, léböjt kúra)

4., Gyorsan akarsz lefogyni!

A kalóriamegvonás és a rohamdiéták nagyon látványosak tudnak lenni, de tudnod kell, hogy a fogyás első fázisában a víz távozik rólad nem a zsír!

Tipp: Légy türelemmel! A fogyást nem kúra szerűen kell végrehajtani, a legjobb egy életmód váltás!

5., Nem sportolsz!

Hazugság, hogy a kanapéban ülve nem lehet lefogyni, hiszen a fogyás eléréséhez csupán annyit kell tennünk, hogy kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetbe, mint amennyit felhasználunk. Ám az így elért fogyás csak a mérlegen mutatkozik meg, nem leszünk esztétikusabbak tőle!

Tipp: Próbálj ki valamilyen sportot! Napi 20 perc torna is több mint a semmi, még jobban is fogod érezni magad tőle! Ugyanakkor a túlzásba vitt sportolás is káros hatással van a szervezetre, találd meg az arany középutat! ne feledd a fogyás 70% étrend, 30% sport!