Extra gyors zsírégetés

A fogyni vágyók 5 leggyakoribb hibája cikkben kitárgyaltuk, mik a legáltalánosabb hibák amik sikertelen fogyáshoz vezetnek, itt az ideje, hogy most egy kicsit mélyebben beleássuk magunkat a témába! 


Az internet rengeteg információt rejteget számunkra többek közt a gyors fogyásról is. Rengeteg diéta, kúra látott 
napvilágot, amit sok fogynivágyó kipróbált inkább kevesebb, mint több sikerrel. Sok szélsőséges diétával is találkozhattunk az elmúlt évtizedekben, de van ami évezredek óta változatlan: az emberi test működése. Szervezetünk számára nem az önsanyargató eljárások, hanem a visszafogott táplálkozás és a mérsékelt intenzitású edzés a legmegfelelőbb módszer a fogyásra. A képlet tényleg egyszerű: kevesebb kalóriát kell bevinned, mint amenyit felhasználsz. A bevitt kalóriákat természetesen a konyhában tudod csökkenteni, a felhasznált kalóriák számát pedig az edzés során növelni.

Mire is kell akkor odafigyelni?

  • a helyes, mértékletes és egészséges táplálkozásra - megfelelő alapanyagok, megfelelő időben
  • az ideális mennyiségű és intenzitású edzésre, mely növeli az elégetett kalóriák számát
  • az edzések közötti optimális mennyiségű pihenőre

 

A sport megfelelő mennyisége és intenzitása

Tény, hogy szervezeted körülbelül 40 perccel a testmozgás megkezdése után kezd el zsírt égetni. Addig az izmokban lévő glükózt – szénhidrátot – használod. Ezért az optimális zsírégető edzésnek körülbelül egy órán át kell tartania, melynek pedig az úgynevezett zsírégető zónában kell eltelnie. Ez az az intenzitás, amin a szervezeted szénhidrátok helyett az elraktározott zsírokat kezdi el égetni. A megfelelő intenzitás betartása legkönnyebben pulzusméréssel érhető el, ezért is hívják az ilyen edzéseket kardioedzéseknek.

A zóna a maximális pulzusszámod 60-70%-a körül van. Az ennél alacsonyabb és magasabb intenzitású mozgás kevésbé hatásos. Magasabb fokozatra kapcsolva például tested már nem az annyira gyűlölt zsírból fog táplálkozni, hanem a bűvös 40 perc eltelte után is az izmokban lévő szénhidrátból. Emellett hamar elfáradsz, így kénytelen vagy abbahagyni az edzést. Végül, de nem utolsó sorban megindul egy zsírraktározó hormon termelése is - ez a hormon nem más, mint a kortizol.

Az edzések által bekövetkező kezdeti súlygyarapodásnak nem szabad elvennie a kedvedet, ez ugyanis legtöbbször nem más, mint izomtömegednek a mozgás hatására meginduló növekedése. Ez pedig nem rossz, sőt. Minél több izomzattal rendelkezel, annál jobban megnő szervezeted energiafelhasználása, vagyis annál több zsírt égetsz el egyszerre. Napközben is, nem csak akkor, ha mozogsz.

Étkezés

Az egyik legfontosabb étkezés az edzés utáni, amit sosem szabad kihagyni! Az edzés során elhasznált szénhidrátot, sókat pótolni kell! Jó, ha megeszel egy banánt a szénhidrát pótlására, a fehérjét pedig a legjobb, ha valamilyen gyorsan felszívódó turmix formájában viszed be. Erre megfelelő választás lehet például a Vi Shape. Ilyenkor a test fel van pörögve, a szénhidrátot is gyorsabban használja fel, illetve nagyobb mennyiséget, így egy kis csalás is belefér néha.

Milyen edzésformát válasszak?

Ha fogyni szeretnél legjobbak az aerob(vagy cardio) edzésformák például a kocogás, futás, aerobik, ellipszis, box stb. Fontos, hogy súlyzós edzést is beiktassunk a tervbe (nem, nem leszel túl izmos tőle) hiszen a kezdők esetében a sulyzós edzés is bizonyítottan segítette a fogyást, illetve ez formáz a legjobban.

Milyen gyakran sportoljak?

Ha passzív életmódot folytatsz és csak most kezded el az edzést fontos, hogy ne vidd túlzásba! Nehéz megállni a kezdeti lelkesedés időpontjában, hogy ne eddze túl magát az ember, de csak így tudod elkerülni a sérüléseket! Ha azt gondolnád, több edzéstől jobban fogsz fogyni felejtsd el, mert nem így működik! Mint mindenhez, a sporthoz is hozzá kell szokni a szervezetednek! Kezdj heti 2-3 edzéssel, amit folyamatosan növelhetsz, de sose legyen több heti 5 edzésnél! Fontos, hogy hagyd a testedet regenerálódni, és kipihenni magát!

Hasznosnak találtad a cikket? Látogass meg minket a közösségi oldalakon is!

Facebook


Instagram