Milyen sportot válasszak?

A sportról mindenkinek vannak elképzelései, mindenkinek más ugrik be legelőször. A legnépszerűbbek a csapatsportok: a foci, jégkorong, kosárlabda, és még sorolhatnám a média által preferált, ezáltal felkapott sportokat. De melyiknek mi az előnye, és melyik illik hozzád a legjobban? Ha felmerültek már benned ezek a kérdések, és nem találod a választ lehet, hogy itt megleled!

Nem vagyunk egyformák, mindenki másban jó, mást szeret. Nincs ez máshogy a sportban sem: van aki gyerekkora óta űz valamilyen sportot, és van aki már csak a szó hallatán leizzad. Abban megegyezhetünk, hogy a sport nem csak az egészségünket szolgálja, és segít jobb formába rendülni, de rekreációs tulajdonságai is vannak, a mozgás igenis élvezhető dolog, de mint minden másban itt is a kezdet a legnehezebb.

Egyedül vagy csoportosan?

Van aki csak csacsogni jár le az edzőterembe, míg mások kilómétereket futnak le az erdőben a tájban gyönyörködve, zenével a fülükben. Te ismered a legjobban magad, neked kell eldöntened mire vágysz, ám tanulmányok bizonyították, hogy ha csoportosan űzünk valamilyen sportot, és vannak társaink sokkal nagyobb lesz a kitartásunk, és a motivációnk mintha egyedül csinálnánk, és ez az eredményeken is meg fog látszani!

A futás

Ha testmozgásról van szó, illetve arról, hogy kéne mozogni valamit, kéne fogyni egy kicsit mi az első dolog ami beugrik? Biztos vagyok benne, hogy a legtöbb embernek a futás! A futás nagyszerű időtöltés, és ami a legjobb benne, hogy egyáltalán nem igényel semmilyen eszközt egy jó futócipőn kívül. A futás során átmozgatjuk az izmaink 70%-át, és mivel a pulzust is rendesen megemeli tökéletes választás a fogyni vágyóknak. Emellett a futás során testünk endorfint termel, így a boldogságérzetünk is növekszik.

A futás kitűnő választás, hogyha szereted a friss levegőt, a természetet, szeretsz elmélyedni a gondolataidban. Ne feledd, mint minden mást ezt is lépcsőzetesen, fokozatosan kell kezdeni így elkerülve az esetleges sérüléseket.

 

Squash

A squashnak is rengeteg előnye létezik, mégis amit személy szerint kiemelnék az az, hogy ez a sport lényegében egy kitűnő, mókás szórakozás. Szinte észre sem veszed, hogy sportolsz annyira magával ragad. Emellett növeli a keringési állóképességet, az izomerőt és az izmok rugalmasságát, kalóriákat éget el, javítja a szem-kéz koordinációt, és nem utolsó sorban mentálisan is jó hatással van ránk, hiszen a koncentrációt is javítja. Manapság a squasholáshoz tényleg csak egy cipőre van szüksége az embernek, az erre kialakított termekben kölcsönözhetünk ütőket. Évről évre egyre több városban nyílik lehetőség a squasholásra, ha még nem próbáltad, azt ajánlom tapasztald meg minél hamarabb a kedvező hatásait!

 

Úszás

Szintén nagyon népszerű, és egyszerű sport. Alakformáló hatása is kiváló, és a sérülésveszély is minimális! Úszás közben az izmok igénybevétele egyenletes, így minden izomcsoportot jól megmozgathatsz vele, nagyon jól növeli az állóképességet, és jó hatással van testünkre. Ráadásul nem csupán kondíciódat, de a testtartásodat is javíthatod az úszással. Mivel úszás közben az oxigénfelvétel és annak felhasználása egyensúlyban van, javul a tüdő, a szív és a keringési rendszer teljesítőképessége.

 

Jóga

Jöjjön egy kakukktojás, ugyanis a jóga nem is sport, sokkal inkább életformának mondható. Indiából származik, és több évezredes múltra tekint vissza. Nem csupán légzőgyakorlatokkal tarkitott gimnasztikáról van szó, a jógázás során a cél sokkal inkább a testi-lelki harmónia elérése, és a relaxáció. Kitűnő a feszültség levezetésére, és számos pszichoszomatikus betegség megelőzhető vele. Emellett lazítja, nyújtja izmaidat, segít a légző, hát és gerincproblémákon. A jógának rengeteg fajtája létezik, ha érdekel a dolog bátran nézz utána az interneten! Ajánlom a jógát valamilyen másik sport mellé, hiszen kitűnően lazít, és segít kiszakadni a hétköznapok gondjaiból. Jobb alvást, jobb közérzetet, és kiegyensúlyozottabb életet eredményez.

Összegzésképpen hangsúlyoznám, hogy lényegében mindegy milyen sportot választunk, ha heti 2-3szor mozgunk már tettünk valamit az egészségünk, és a jobb mentális állapotunk elérésében, ám figyelmeztetnék mindenkit, hogy itt is a legfontosabb a fokozatosság és a mértékletesség, nem szabad egyből a mélyvízbe ugrani ! Ismerd tested korlátait, és csak óvatosan lépd át őket, nehogy többet árts magadnak, mint amennyi jót okozol!

Jó mozgást kívánok mindenkinek!